|
www.babylandia.fora.pl Forum Spoko Mamusiek
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
divineme
PIERWSZE KROCZKI
Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:18, 29 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
oj przepisów jest sporo:) Zasada jest taka że do formy najpierw się wlewa wszystko co ciekłe a potem po bokach sypkie składniki.
Skopiuję parę przepisów. Ja też razem z automatem dostałam ksi±żeczkę z przepisami.
Mój pierwszy chlebek
mleko 1 i 1/8 kubka z zestawu m±ka
olej słonecznikowy 2 i 1/2 dużej łyżeczki
sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
cukier 2 i 1/4 dużej łyżeczki (tej z miarki z zestawu)
typ 550 3 - 4 kubki (kubek z zestawu)
drożdże 1 i 1/4 małej łyżeczki z zestawu.
program nr 1.
Babka z automatu
1 i 1/2 pojemnika mleka
1/4 kostki roztopionego masła
5-6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy zapach (kilka kropli np. pomarańczowego, waniliowego)
1 całe jajko
3 pojemniki m±ki pszennej typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży
Piekę na programie 1 i gdy zaczyna piszczeć po 30 min dodaję rodzynki, skórkę pomarańczow± ewentualnie orzechy. Piekę albo do końca albo po 2 godz. wyjmuję nie upieczone, a wyro¶nięte ciasto i formuję z niego okr±głe bułeczki, które smaruję białkiem i piekę ok. 10 min w piekarniku lub wałkuję smaruję białkiem i marmolad± z bakaliami (koniecznie marmolad±, bo dżem wypływa) zwijam w roladę i znowu smaruję białkiem i piekę w piekarniku ok. 30 40 minut. Można jeszcze w innej wersji rozwałkować ciasto
drożdżowe do blaszki plackowej ułożyć na cie¶cie np. ¶liwki lub inne owoce, poczekać 15 minut aż wyro¶nie, posypać kruszonk± i piec 25-30 min.
Chlebek turecki
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb na zakwasie
woda 220 ml
m±ka żytnia razowa 200 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot
Chlebek korzenny
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goĽdziki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb pszenno-żytni
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 150 g
m±ka pszenna razowa 250 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis
Chleb z ziarnami
woda 330 ml
masło 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 200 g
m±ka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, gotowana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Chleb jogurtowy
woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Włoski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej ro¶linny 1 i 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
Chleb pszenny ciemny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 500) 100 g
m±ka pszenna razowa 300 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Chleb gryczany
woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 150 g
m±ka gryczana 150 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Słodki chleb
woda 200 ml
mleko + 1 jajko ł±cznie 130 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Chleb a la pizza
woda 320 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
olej ro¶linny 1 łyżka
oregano 2 łyżki, ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec!
Jogurtowy chleb pełnoziarnisty
woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 200 g
M±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis
Francuski chleb miodowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
Razowe ciasto na pizzęwoda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyj±ć ciasto i rozwałkować w kr±żki,- zostawić 10 min. do wyro¶nięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.
Ciasto na pizzę
woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyj±ć ciasto i rozwałkować w kr±żki,- zostawić 10 min. do wyro¶nięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.
Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami
woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 5 łyżek
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
mak 1/2 kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb ziemniaczany
woda + jajko ł±cznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczka
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb ziołowy
ma¶lanka 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła 4 łyżki (ł±cznie)
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb pszenny razowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 100 g
m±ka pszenna razowa 300 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Chleb pszenny mieszany
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell
Chleb z rodzynkami
woda 330 ml, masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, miód 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb bananowy
woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec
Chleb z rodzynkami i orzechami
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis
Chlebek (przepis od Agacika - Agacik to moja kumpela )
1 i 1/4 kubka wody
1 i ½ łyżeczki sypkich drożdży
2 łyżeczki soli,
łyżka cukru,
łyżka czubata mleka w proszku
3 kubki m±ki chlebowej typ 800
3/4 kubka zmieszanych ziaren słonecznika i prażonego siemienia lnianego.
Chleb Fiony
1 litr mocno ciepłej wody
50g ¶wieżych drożdży
1 kg m±ki zwykłej + otręby lub opcjonalnie m±ka mieszana: razowa ze zwykł±
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
masło do wysmarowania foremek (2 w±skie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego gara (4l) wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy m±kę, czubat± łyżkę (stołow±) soli, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, odstawiamy na ½ h. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie, do foremek się je wlewa!
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć objęto¶ć 2-2,5-krotnie, w piekarniku o następne 50-80%.
Chleb pszenny jasny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell
Francuski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej ro¶linny 2 łyżeczki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
Chleb wiejski
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb pszenno-żytni na piwie
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka m±ki pszennej razowej
1 szklanka wrz±cej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
To s± składniki na 2 chleby, do maszyny należy zmniejszyć ilo¶ć (podzielić na pół).
Zakwas żytni
2/3 szklanki Ľródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka m±ki żytniej (organicznej medium)
1/8 łyżeczki suchych drożdży
Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny.
Następnego dnia dodać:
1/2 szklanki m±ki żytniej
1/3 szklanki ciepłej wody Ľródlanej
Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny.
Trzeciego dnia powtórzyć, dodać tę sam± ilo¶ć wody i m±ki, dobrze wymieszać i zostawić na około 8 godzin.
Zakwas powinien podwoić swoj± objęto¶ć. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodaj±c po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni
Chleb żytni na zakwasie
1 szklanka zakwasu
2 szklanki m±ki żytniej
2 szklanki m±ki chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)
Wyrobić na "dough". Z powstałego ciasta odłożyć 1 szklankę (jako zacz±tek na następny bochenek, ale nie jest to konieczne). Ciasto przełożyć do formy keksowej i zostawić do wyro¶nięcia na około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 120C i piec około 1 godziny. Podnie¶ć temperaturę do 180C i piec następn± godzinę, aż chleb będzie dobrze wypieczony.
Chleb na zakwasie znany również jako Chleb emigrantów
Dzień I - zakwas:
1 szklanka wody niechlorowanej
1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 1/4 szklanki maki chlebowej
2 łyżki m±ki razowej
2 łyżki m±ki żytniej
Dzień II:
1 szklankę wody niechlorowanej
1 łyżkę gruboziarnistej soli
1 łyżkę cukru
1/4 łyżeczkę suchych drożdży
3 1/2 szklanki m±ki chlebowej
Dzień I - zakwas:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć ¶ciereczk± i zostawić na noc - na nie mniej niż 8, nie więcej niż 16 godzin. Można tez wymieszać go w maszynie do pieczenia chleba, maszynę wył±czyć i zostawić na noc z lekko uchylona pokrywa.
Dzień II:
Dobrze wymieszać zakwas i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie stawiało lekki opór. Ciasto będzie ci±gle lekko lepki i raczej luĽne. Dalej postępować jak poniżej.
Dla tych, którzy posiadaj maszynę do pieczenia chleba:
Wł±czyć na cykl "dough" lub "manual". Po zakończeniu cyklu wyj±ć na stolnicę i zostawić przykryte ¶ciereczk± na 30 minut. Można tez zostawić w misce, schłodzone w lodowce do następnego dnia.
Lekko uklepać, ukształtować w kulę i położyć na blasze. Zostawić do wyro¶nięcia, ale uwaga - nie dopu¶cić aby podwoiło swoj± objęto¶ć! Powinno urosn±ć 30 do 40%, nie więcej, bo takie za bardzo wyro¶nięte nie będzie w stanie utrzymać swojej struktury i opadnie w piekarniku.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 245 C, bochenek spryskać letnia woda, spryskać również piekarnik, wsun±ć blachę (najlepszy jest kamień do pieczenia pizzy lub podwójna blacha) na najniższ± półkę i piec 15 minut, spryskuj±c piekarnik od czasu do czasu. Obniżyć temperaturę do 225 C i piec aż będzie dobrze upieczony w ¶rodku, około 35 minut.
Ciasto jest "wolne" i należy unikać pokusy dosypania m±ki. Takie ma być.
Wypróbowany wielokrotnie (jak dot±d ulubiony) chlebek z ziarnami (przepis Ziutki)
300 ml letniej wody
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soku z cytryny
375 g białej m±ki chlebowej
125 g m±ki żytniej
1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka br±zowego cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
ja daje dowolna ilo¶ć ziaren, nawet do 150-200 gram i chleb wypieka się dobrze
ziarenka to słonecznik, dynia, czarny i normalny sezam, ewentualnie kminek i mak
Z drożdżami w proszku jeste¶my ostrożni i z własnego do¶wiadczenia wiemy, że lepiej dać ich odrobinkę mniej, tak± niepełn± łyżeczkę, wtedy chleb nie wyrasta za wysoko.
Najpierw należy wlać wodę, dodać olej i sok z cytryny. Potem posypać delikatnie obiema m±kami, tak żeby m±ka utrzymała się na powierzchni wody (i żeby tę powierzchnię zakryła całkowicie), a nie wymieszała się z ni±. Na m±kę - mleko w proszku. Następnie sól, cukier i ziarna wysypujemy w 3 narożniki pojemnika (rzeczywi¶cie warto -lepiej się wymiesza niż wsypane w 1 miejsce). Palcem należy zrobić otworek w m±ce, ale tak, żeby nie dostać się do wody. W dziurkę wsypać drożdże. I do maszyny.
Żytni chleb z ziarnami (przepis Ziutki)
360 ml letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
2,5 łyżki melasy
250 g białej m±ki chlebowej/pszennej
140 m±ki żytniej
85 g m±ki pełnoziarnistej
75 g bułki tartej
3 łyżki otrębów owsianych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki drożdży w proszku
Na wodę wszystkie 3 gatunki m±ki, na to bułka tarta i otręby. Sól, kakao i kminek w 3 rogi pojemnika. Dziurka na drożdże
Chleb mleczny (przepis Ziutki)
200 ml letniej tłustego lub półtłustego mleka
100 ml letniej wody
450 g m±ki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g masła (rozpuszczonego/zmiękczonego lub pokrojonego w kostkę)
1 łyżeczka drożdży w proszku
Na wodę i mleko posypać m±kę, tak żeby kompletnie zakryć powierzchnię, ale nie zmieszać. Dodać sól, cukier i masło w 3 rogi pojemnika. Zrobić dziurkę w mace - w to drożdże. Ustawić maszynę na podstawowy program, z opcj± ¶rednio chrupi±cej skórki.
Chleb orzechowy
250 ml letniej wody
5 łyżeczek oleju słonecznikowego
1,5 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (nie wiem, czy osi±galny w PL)
1,5 łyżeczki posiekanej bazylii z oleju, ods±czonej
350 g m±ki pszennej
2,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżki cukru
1 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
70 g orzechów włoskich, posiekanych oraz cale orzechy do ozdoby
Wlać wodę do pojemnika, dodać olej słonecznikowy. Posypać m±k±, mlekiem w proszku i ziołami. Sól i cukier w 2 rogi pojemnika. Drożdże w dziurkę. Maszynę ustawić na program podstawowy, z opcj± ¶rednio chrupi±cej skórki. Kiedy program się skończy lub na 5 minut przed końcem mieszania - wsypać pokrojone orzechy.
Naan- indyjskie chlebki z czosnkiem i kolendr±
100 ml letniej wody
4 łyżki naturalnego jogurtu
280 g maki pszennej
1 z±bek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła, rozpuszczonego (plus dodatkowe do posmarowania póĽniej)
1 łyżeczka drożdży w proszku
olej słonecznikowy do posmarowania
1 łyżeczka cebulki
1 łyżeczka ¶wieżej posiekanej kolendry
Wlać wodę do pojemnika, dodać jogurt. Posypać m±k±, a następnie czosnkiem i suszona kolendra. Dodać soli, miodu i rozpuszczonego masła - w 3 rogi. W dziurkę - drożdże. Ustawić maszynę na program pizza lub ciasto. Kiedy skończy się cykl, wył±czyć maszynę. Wyłożyć blachę z normalnego piekarnika 3 kawałkami folii do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 240stopni C. Na stolnicę wysypać trochę m±ki, a następnie wyłożyć wyrobione ciasto. Ciasto podzielić na 3 czę¶ci, ukształtować z każdej czę¶ci piłkę, posmarować olejem, posypać cebulk± i kolendr±. Piec około 5 minut, dopóki ciasto nie wyro¶nie (nadmucha się troszkę). Następnie położyć na rozgrzany grill na chwileczkę, aż do zbr±zowienia. My¶lę, że tego grilla da się zast±pić piekarnikiem. Na koniec posmarować jeszcze rozpuszczonym masełkiem i serwować.
Ciabatta z pomidorami i bazylia
Pierwszy etap:
200 ml letniej wody
175 g maki pszennej
0,5 łyżeczki drożdży
Drugi etap.
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju z oliwek, plus dodatkowy do posmarowania
2 łyżki mleka
325 g maki pszennej, plus dodatkowo do posypania
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki drożdży w proszku
40 g wydr±żonych, wysuszonych na słońcu pomidorów, pokrojonych w grub± kostkę, plus parę do ozdobienia
2 łyżki posiekanej ¶wieżej bazylii
Pierwszy etap:
Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k±, zrób dziurkę na drożdże i wsyp je. Ustaw maszynę na program dla ciast, po 5 minutach wył±cz maszynę i zostaw ciasto na około 12 godzin lub na noc.
Etap Drugi:
Na poprzednie ciasto wylej wodę, dodaj oliwę i mleko. Posyp m±k±. Umie¶ć cukier i sól w 2 rogach pojemnika. Zrób dziurkę na drożdże i wsyp je. Ustaw maszynę na program dla ciast. Po zakończeniu programu lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj pomidory i bazylię. Kiedy program się skończy, przenie¶ć ciasto do sporej miski, zakryć natłuszczon± ¶ciereczk± i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie czę¶ci, każd± z nich umie¶ć na posypanej m±k± folii do pieczenia, uformuj w kształt prostok±ta, około 2,5 grubego. Posyp m±k± i zostaw nie zakryte w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyro¶nięcia.
Piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni C, przez około 25-30 minut, do zezłocenia koloru
Chleb z oliwkami i fet±
210 ml letniej wody
375 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży
55 g sera feta, pokruszonego
55 g czarnych oliwek, pokrojonych
olej z oliwek do posmarowania
mieszanka ziołowa do posypania
Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k± i mlekiem w proszku. Cukier i sól w 2 rogi. Drożdże w dziurkę. Ustaw maszynę na program dla ciast. Kiedy maszyna zapiszczy lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj oliwki i ser. Kiedy program się skończy, ukształtuj ciasto o ¶rednicy około 20 cm, delikatnie posmaruj oliw± i posyp m±k±. Umie¶ć ciasto w blaszce, zakryj folia do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-45 minut.
Następnie posmaruj znowu oliwk± i posyp ziołami. Piecz w podgrzanym wcze¶niej piekarniku w temp. 200 stopni C przez 35- 40 minut aż do zezłocenia ciasta.
Focaccia z mozzarell± i rozmarynem
210 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa do posmarowania
350 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
140 g sera mozarella, startego na tarce
Warstwa wierzchnia:
2 łyżki oliwy z oliwek
¶wieży rozmaryn
gruboziarnista sól
Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k±, sól i cukier w 2 rogi. Drożdże do dziurki. Ustaw maszynę na program do ciast lub pizzy. Kiedy cykl się skończy, uformuj 25 cm ciasto, polej oliw±. Posyp starta mozarell± i wymieszaj delikatnie. Ukształtuj kulę, a następnie 25 cm ¶rednicy ciasto, umie¶ć w blaszce, przykryj ¶ciereczk± i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyro¶nięcia. Zrób dziurki z całej powierzchni i pozostaw znowu w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj oliw±, posyp rozmarynem i sol±. Piecz a rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut.
Broa - chleb kukurydziany z Portugalii
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/4 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl. grubo mielonej m±ki kukurydzianej + dodatkowa m±ka do posypania
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki ¶wieżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szkl. wrz±cej wody
1/4 szkl. roztopionego masła + 2 łyżki do smarowania chleba i blaszek
1 1/2 szkl. m±ki pszennej
1/2 szkl. m±ki żytniej
dodatkowa 1/4-1/3 szkl. ciepłej wody
W dużej misce zalać wrz±tkiem m±kę kukurydzian± i dobrze wymieszać drewnian± łyżk± (można pomóc sobie łapkami), aż utworzy elastyczn± kulę. Trwa to ok.1-2min. Dodać do tej m±ki 1/4 szkl. stopionego masła i wrobić je w m±kę.
Wł±czyć maszynę na program tylko do wyrabiania ciasta i wlać 1/4 szkl. wody, drożdże i cukier. Tuż przed rozpoczęciem wyrabiania wsypać m±kę pszenn± i żytni±, sól, pieprz i miksturę kukurydzian±. Ponieważ ciasto jest zwykle suchawe należy przy wł±czonej maszynie jeszcze dodatkow± wodę, aż ciasto utworzy miękk± kulę. Po wyrobieniu zostaje w maszynie do wyro¶nięcia na ok. 1 godz.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, żeby się pozbyć nadmiaru powietrza.
Wysmarować dobrze masłem drewnian± lub glinian± okr±gł± miseczkę z do¶ć płaskim dnem.
Wysypać miseczkę grubo (to ważne!) dodatkow± mak± kukurydzian±.
Włożyć wyrobione ciasto do miski i nieco przycisn±ć do dna. M±ka ma się przykleić do wierzchu i boków chleba. Wyrzucić okr±gły bochenek z miski na wysmarowan± masłem blachę do pieczenia. Przykryć natłuszczona foli± aluminiow± i pozostawić w cieple do wyro¶nięcia na jeszcze godzinę.
Po wyro¶nięciu wierzch posypany m±k± powinien popękać i w tym cały szyk, ma wygl±dać jak spękana od suszy afrykańska ziemia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spryskać go wod±. Wstawić chleb i piec ok. 40-50 min, aż będzie ciemnozłoty
jeszcze nie wszystkie przepisy wypróbowałam:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:20, 29 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
O ja Cię
Porób zdjęcia tym chlebkom i będzie idealnie na naszego bloga kulinarnego > [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
divineme
PIERWSZE KROCZKI
Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:27, 29 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
ok będę robić ale mój aparat nie robi za dobrych jako¶ciowo:( zoom jest do du...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:37, 29 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Ojojojojoj... ale wybór! Super, naprawdę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Sk±d: Skierniewice
|
Wysłany: Pi± 10:54, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
DIVINEME ... DZIĘKI !!! ale sie napaliłam na ten automat niebawem rocznica ¶lubu może mężastego uproszę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 11:02, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
A mnie się marzy taka szkatułeczka na nici... oj jak bym chciała to mieć
[link widoczny dla zalogowanych]
Już nawet sobie wypatrzyłam tak± na allegro, ale ostatnio tak szaleję z tymi zakupami, że w końcu m±ż mnie wymelduje
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ania mama Alicji dnia Pi± 11:04, 30 Wrz 2011, w cało¶ci zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Sk±d: Skierniewice
|
Wysłany: Pi± 21:03, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Kochana, na rocznicę sobie zamów od męża
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 21:14, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Aaaaa! No i szkatułeczka będzie!!! Hihihihi, od faceta, ale nie od męża
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Sk±d: Skierniewice
|
Wysłany: Pi± 21:29, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Ania mama Alicji napisał: | Aaaaa! No i szkatułeczka będzie!!! Hihihihi, od faceta, ale nie od męża |
Ania , czy Ty wiesz jak to zabrzmiało !!!!!!!!!!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 21:35, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Hahahahaha, oj Aga... cóż za pomysł...
Nic z tych rzeczy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 21:40, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Hahahhahhahahaha szkatułeczka za króliczka
Od męża sobie zamów maszynę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 21:44, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Hm... tylko ciekawe czego sobie zażyczy w zamian
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pi± 21:49, 30 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Napewno nic co jest nieprzyjemne Domy¶lam się,ze wręcz przeciwnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
divineme
PIERWSZE KROCZKI
Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:47, 02 PaĽ 2011 Temat postu: |
|
|
odrobisz w naturze:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Sylwia mama Amelki
SPOKO MAMU¦KI
Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Sk±d: Nottingham
|
Wysłany: Nie 21:07, 02 PaĽ 2011 Temat postu: |
|
|
Ojej ale duzo przepisów! Normalnie jest w czym wybierac! Normalnie az oczoplasu dostalam, nie wiem który pierwszy piec!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|