Forum www.babylandia.fora.pl Strona Główna www.babylandia.fora.pl
Forum Spoko Mamusiek
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ciZaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Domowe gadżety
IdĽ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.babylandia.fora.pl Strona Główna -> CO¦ DLA DOMU
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
divineme
PIERWSZE KROCZKI
PIERWSZE KROCZKI



Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:18, 29 Wrz 2011    Temat postu:

oj przepisów jest sporo:) Zasada jest taka że do formy najpierw się wlewa wszystko co ciekłe a potem po bokach sypkie składniki.
Skopiuję parę przepisów. Ja też razem z automatem dostałam ksi±żeczkę z przepisami.

Mój pierwszy chlebek
mleko 1 i 1/8 kubka z zestawu m±ka
olej słonecznikowy 2 i 1/2 dużej łyżeczki
sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
cukier 2 i 1/4 dużej łyżeczki (tej z miarki z zestawu)
typ 550 3 - 4 kubki (kubek z zestawu)
drożdże 1 i 1/4 małej łyżeczki z zestawu.
program nr 1.

Babka z automatu
1 i 1/2 pojemnika mleka
1/4 kostki roztopionego masła
5-6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy zapach (kilka kropli np. pomarańczowego, waniliowego)
1 całe jajko
3 pojemniki m±ki pszennej typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży
Piekę na programie 1 i gdy zaczyna piszczeć po 30 min dodaję rodzynki, skórkę pomarańczow± ewentualnie orzechy. Piekę albo do końca albo po 2 godz. wyjmuję nie upieczone, a wyro¶nięte ciasto i formuję z niego okr±głe bułeczki, które smaruję białkiem i piekę ok. 10 min w piekarniku lub wałkuję smaruję białkiem i marmolad± z bakaliami (koniecznie marmolad±, bo dżem wypływa) zwijam w roladę i znowu smaruję białkiem i piekę w piekarniku ok. 30 40 minut. Można jeszcze w innej wersji rozwałkować ciasto
drożdżowe do blaszki plackowej ułożyć na cie¶cie np. ¶liwki lub inne owoce, poczekać 15 minut aż wyro¶nie, posypać kruszonk± i piec 25-30 min.


Chlebek turecki
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb na zakwasie
woda 220 ml
m±ka żytnia razowa 200 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot

Chlebek korzenny
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goĽdziki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenno-żytni
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 150 g
m±ka pszenna razowa 250 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis

Chleb z ziarnami
woda 330 ml
masło 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 200 g
m±ka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, gotowana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb jogurtowy
woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Włoski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej ro¶linny 1 i 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Chleb pszenny ciemny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 500) 100 g
m±ka pszenna razowa 300 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb gryczany
woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 150 g
m±ka gryczana 150 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Słodki chleb
woda 200 ml
mleko + 1 jajko ł±cznie 130 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig

Chleb a la pizza
woda 320 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
olej ro¶linny 1 łyżka
oregano 2 łyżki, ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec!

Jogurtowy chleb pełnoziarnisty
woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 200 g
m±ka pszenna razowa 200 g
M±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis

Francuski chleb miodowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Razowe ciasto na pizzęwoda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyj±ć ciasto i rozwałkować w kr±żki,- zostawić 10 min. do wyro¶nięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.

Ciasto na pizzę
woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyj±ć ciasto i rozwałkować w kr±żki,- zostawić 10 min. do wyro¶nięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.

Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami
woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 5 łyżek
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
mak 1/2 kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb ziemniaczany
woda + jajko ł±cznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczka
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb ziołowy
ma¶lanka 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła 4 łyżki (ł±cznie)
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenny razowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
m±ka pszenna (typ 550) 100 g
m±ka pszenna razowa 300 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb pszenny mieszany
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 300 g
m±ka pszenna razowa 100 g
m±ka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell

Chleb z rodzynkami
woda 330 ml, masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, miód 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb bananowy
woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec

Chleb z rodzynkami i orzechami
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis

Chlebek (przepis od Agacika - Agacik to moja kumpela )
1 i 1/4 kubka wody
1 i ½ łyżeczki sypkich drożdży
2 łyżeczki soli,
łyżka cukru,
łyżka czubata mleka w proszku
3 kubki m±ki chlebowej typ 800
3/4 kubka zmieszanych ziaren słonecznika i prażonego siemienia lnianego.

Chleb Fiony
1 litr mocno ciepłej wody
50g ¶wieżych drożdży
1 kg m±ki zwykłej + otręby lub opcjonalnie m±ka mieszana: razowa ze zwykł±
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
masło do wysmarowania foremek (2 w±skie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego gara (4l) wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy m±kę, czubat± łyżkę (stołow±) soli, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, odstawiamy na ½ h. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie, do foremek się je wlewa!
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć objęto¶ć 2-2,5-krotnie, w piekarniku o następne 50-80%.

Chleb pszenny jasny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell

Francuski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej ro¶linny 2 łyżeczki
m±ka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Chleb wiejski
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
m±ka pszenna (typ 550) 400 g
m±ka żytnia 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenno-żytni na piwie
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka m±ki pszennej razowej
1 szklanka wrz±cej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
To s± składniki na 2 chleby, do maszyny należy zmniejszyć ilo¶ć (podzielić na pół).

Zakwas żytni
2/3 szklanki Ľródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka m±ki żytniej (organicznej medium)
1/8 łyżeczki suchych drożdży

Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny.

Następnego dnia dodać:
1/2 szklanki m±ki żytniej
1/3 szklanki ciepłej wody Ľródlanej
Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny.
Trzeciego dnia powtórzyć, dodać tę sam± ilo¶ć wody i m±ki, dobrze wymieszać i zostawić na około 8 godzin.
Zakwas powinien podwoić swoj± objęto¶ć. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodaj±c po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni

Chleb żytni na zakwasie
1 szklanka zakwasu
2 szklanki m±ki żytniej
2 szklanki m±ki chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)

Wyrobić na "dough". Z powstałego ciasta odłożyć 1 szklankę (jako zacz±tek na następny bochenek, ale nie jest to konieczne). Ciasto przełożyć do formy keksowej i zostawić do wyro¶nięcia na około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 120C i piec około 1 godziny. Podnie¶ć temperaturę do 180C i piec następn± godzinę, aż chleb będzie dobrze wypieczony.

Chleb na zakwasie znany również jako Chleb emigrantów
Dzień I - zakwas:

1 szklanka wody niechlorowanej
1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 1/4 szklanki maki chlebowej
2 łyżki m±ki razowej
2 łyżki m±ki żytniej

Dzień II:

1 szklankę wody niechlorowanej
1 łyżkę gruboziarnistej soli
1 łyżkę cukru
1/4 łyżeczkę suchych drożdży
3 1/2 szklanki m±ki chlebowej

Dzień I - zakwas:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć ¶ciereczk± i zostawić na noc - na nie mniej niż 8, nie więcej niż 16 godzin. Można tez wymieszać go w maszynie do pieczenia chleba, maszynę wył±czyć i zostawić na noc z lekko uchylona pokrywa.

Dzień II:

Dobrze wymieszać zakwas i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie stawiało lekki opór. Ciasto będzie ci±gle lekko lepki i raczej luĽne. Dalej postępować jak poniżej.

Dla tych, którzy posiadaj maszynę do pieczenia chleba:

Wł±czyć na cykl "dough" lub "manual". Po zakończeniu cyklu wyj±ć na stolnicę i zostawić przykryte ¶ciereczk± na 30 minut. Można tez zostawić w misce, schłodzone w lodowce do następnego dnia.

Lekko uklepać, ukształtować w kulę i położyć na blasze. Zostawić do wyro¶nięcia, ale uwaga - nie dopu¶cić aby podwoiło swoj± objęto¶ć! Powinno urosn±ć 30 do 40%, nie więcej, bo takie za bardzo wyro¶nięte nie będzie w stanie utrzymać swojej struktury i opadnie w piekarniku.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 245 C, bochenek spryskać letnia woda, spryskać również piekarnik, wsun±ć blachę (najlepszy jest kamień do pieczenia pizzy lub podwójna blacha) na najniższ± półkę i piec 15 minut, spryskuj±c piekarnik od czasu do czasu. Obniżyć temperaturę do 225 C i piec aż będzie dobrze upieczony w ¶rodku, około 35 minut.

Ciasto jest "wolne" i należy unikać pokusy dosypania m±ki. Takie ma być.

Wypróbowany wielokrotnie (jak dot±d ulubiony) chlebek z ziarnami (przepis Ziutki)
300 ml letniej wody
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soku z cytryny
375 g białej m±ki chlebowej
125 g m±ki żytniej
1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka br±zowego cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
ja daje dowolna ilo¶ć ziaren, nawet do 150-200 gram i chleb wypieka się dobrze
ziarenka to słonecznik, dynia, czarny i normalny sezam, ewentualnie kminek i mak

Z drożdżami w proszku jeste¶my ostrożni i z własnego do¶wiadczenia wiemy, że lepiej dać ich odrobinkę mniej, tak± niepełn± łyżeczkę, wtedy chleb nie wyrasta za wysoko.

Najpierw należy wlać wodę, dodać olej i sok z cytryny. Potem posypać delikatnie obiema m±kami, tak żeby m±ka utrzymała się na powierzchni wody (i żeby tę powierzchnię zakryła całkowicie), a nie wymieszała się z ni±. Na m±kę - mleko w proszku. Następnie sól, cukier i ziarna wysypujemy w 3 narożniki pojemnika (rzeczywi¶cie warto -lepiej się wymiesza niż wsypane w 1 miejsce). Palcem należy zrobić otworek w m±ce, ale tak, żeby nie dostać się do wody. W dziurkę wsypać drożdże. I do maszyny.

Żytni chleb z ziarnami (przepis Ziutki)
360 ml letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
2,5 łyżki melasy
250 g białej m±ki chlebowej/pszennej
140 m±ki żytniej
85 g m±ki pełnoziarnistej
75 g bułki tartej
3 łyżki otrębów owsianych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki drożdży w proszku

Na wodę wszystkie 3 gatunki m±ki, na to bułka tarta i otręby. Sól, kakao i kminek w 3 rogi pojemnika. Dziurka na drożdże

Chleb mleczny (przepis Ziutki)
200 ml letniej tłustego lub półtłustego mleka
100 ml letniej wody
450 g m±ki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g masła (rozpuszczonego/zmiękczonego lub pokrojonego w kostkę)
1 łyżeczka drożdży w proszku

Na wodę i mleko posypać m±kę, tak żeby kompletnie zakryć powierzchnię, ale nie zmieszać. Dodać sól, cukier i masło w 3 rogi pojemnika. Zrobić dziurkę w mace - w to drożdże. Ustawić maszynę na podstawowy program, z opcj± ¶rednio chrupi±cej skórki.

Chleb orzechowy
250 ml letniej wody
5 łyżeczek oleju słonecznikowego
1,5 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (nie wiem, czy osi±galny w PL)
1,5 łyżeczki posiekanej bazylii z oleju, ods±czonej
350 g m±ki pszennej
2,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżki cukru
1 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
70 g orzechów włoskich, posiekanych oraz cale orzechy do ozdoby

Wlać wodę do pojemnika, dodać olej słonecznikowy. Posypać m±k±, mlekiem w proszku i ziołami. Sól i cukier w 2 rogi pojemnika. Drożdże w dziurkę. Maszynę ustawić na program podstawowy, z opcj± ¶rednio chrupi±cej skórki. Kiedy program się skończy lub na 5 minut przed końcem mieszania - wsypać pokrojone orzechy.

Naan- indyjskie chlebki z czosnkiem i kolendr±
100 ml letniej wody
4 łyżki naturalnego jogurtu
280 g maki pszennej
1 z±bek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła, rozpuszczonego (plus dodatkowe do posmarowania póĽniej)
1 łyżeczka drożdży w proszku
olej słonecznikowy do posmarowania
1 łyżeczka cebulki
1 łyżeczka ¶wieżej posiekanej kolendry

Wlać wodę do pojemnika, dodać jogurt. Posypać m±k±, a następnie czosnkiem i suszona kolendra. Dodać soli, miodu i rozpuszczonego masła - w 3 rogi. W dziurkę - drożdże. Ustawić maszynę na program pizza lub ciasto. Kiedy skończy się cykl, wył±czyć maszynę. Wyłożyć blachę z normalnego piekarnika 3 kawałkami folii do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 240stopni C. Na stolnicę wysypać trochę m±ki, a następnie wyłożyć wyrobione ciasto. Ciasto podzielić na 3 czę¶ci, ukształtować z każdej czę¶ci piłkę, posmarować olejem, posypać cebulk± i kolendr±. Piec około 5 minut, dopóki ciasto nie wyro¶nie (nadmucha się troszkę). Następnie położyć na rozgrzany grill na chwileczkę, aż do zbr±zowienia. My¶lę, że tego grilla da się zast±pić piekarnikiem. Na koniec posmarować jeszcze rozpuszczonym masełkiem i serwować.

Ciabatta z pomidorami i bazylia
Pierwszy etap:
200 ml letniej wody
175 g maki pszennej
0,5 łyżeczki drożdży

Drugi etap.
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju z oliwek, plus dodatkowy do posmarowania
2 łyżki mleka
325 g maki pszennej, plus dodatkowo do posypania
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki drożdży w proszku
40 g wydr±żonych, wysuszonych na słońcu pomidorów, pokrojonych w grub± kostkę, plus parę do ozdobienia
2 łyżki posiekanej ¶wieżej bazylii
Pierwszy etap:
Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k±, zrób dziurkę na drożdże i wsyp je. Ustaw maszynę na program dla ciast, po 5 minutach wył±cz maszynę i zostaw ciasto na około 12 godzin lub na noc.

Etap Drugi:
Na poprzednie ciasto wylej wodę, dodaj oliwę i mleko. Posyp m±k±. Umie¶ć cukier i sól w 2 rogach pojemnika. Zrób dziurkę na drożdże i wsyp je. Ustaw maszynę na program dla ciast. Po zakończeniu programu lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj pomidory i bazylię. Kiedy program się skończy, przenie¶ć ciasto do sporej miski, zakryć natłuszczon± ¶ciereczk± i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie czę¶ci, każd± z nich umie¶ć na posypanej m±k± folii do pieczenia, uformuj w kształt prostok±ta, około 2,5 grubego. Posyp m±k± i zostaw nie zakryte w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyro¶nięcia.

Piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni C, przez około 25-30 minut, do zezłocenia koloru

Chleb z oliwkami i fet±
210 ml letniej wody
375 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży
55 g sera feta, pokruszonego
55 g czarnych oliwek, pokrojonych
olej z oliwek do posmarowania
mieszanka ziołowa do posypania

Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k± i mlekiem w proszku. Cukier i sól w 2 rogi. Drożdże w dziurkę. Ustaw maszynę na program dla ciast. Kiedy maszyna zapiszczy lub na 5 minut przed końcem mieszania, dodaj oliwki i ser. Kiedy program się skończy, ukształtuj ciasto o ¶rednicy około 20 cm, delikatnie posmaruj oliw± i posyp m±k±. Umie¶ć ciasto w blaszce, zakryj folia do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-45 minut.
Następnie posmaruj znowu oliwk± i posyp ziołami. Piecz w podgrzanym wcze¶niej piekarniku w temp. 200 stopni C przez 35- 40 minut aż do zezłocenia ciasta.

Focaccia z mozzarell± i rozmarynem
210 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa do posmarowania
350 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
140 g sera mozarella, startego na tarce

Warstwa wierzchnia:
2 łyżki oliwy z oliwek
¶wieży rozmaryn
gruboziarnista sól

Wlej wodę do pojemnika, posyp m±k±, sól i cukier w 2 rogi. Drożdże do dziurki. Ustaw maszynę na program do ciast lub pizzy. Kiedy cykl się skończy, uformuj 25 cm ciasto, polej oliw±. Posyp starta mozarell± i wymieszaj delikatnie. Ukształtuj kulę, a następnie 25 cm ¶rednicy ciasto, umie¶ć w blaszce, przykryj ¶ciereczk± i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyro¶nięcia. Zrób dziurki z całej powierzchni i pozostaw znowu w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj oliw±, posyp rozmarynem i sol±. Piecz a rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut.

Broa - chleb kukurydziany z Portugalii
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/4 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl. grubo mielonej m±ki kukurydzianej + dodatkowa m±ka do posypania
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki ¶wieżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szkl. wrz±cej wody
1/4 szkl. roztopionego masła + 2 łyżki do smarowania chleba i blaszek
1 1/2 szkl. m±ki pszennej
1/2 szkl. m±ki żytniej
dodatkowa 1/4-1/3 szkl. ciepłej wody

W dużej misce zalać wrz±tkiem m±kę kukurydzian± i dobrze wymieszać drewnian± łyżk± (można pomóc sobie łapkami), aż utworzy elastyczn± kulę. Trwa to ok.1-2min. Dodać do tej m±ki 1/4 szkl. stopionego masła i wrobić je w m±kę.
Wł±czyć maszynę na program tylko do wyrabiania ciasta i wlać 1/4 szkl. wody, drożdże i cukier. Tuż przed rozpoczęciem wyrabiania wsypać m±kę pszenn± i żytni±, sól, pieprz i miksturę kukurydzian±. Ponieważ ciasto jest zwykle suchawe należy przy wł±czonej maszynie jeszcze dodatkow± wodę, aż ciasto utworzy miękk± kulę. Po wyrobieniu zostaje w maszynie do wyro¶nięcia na ok. 1 godz.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, żeby się pozbyć nadmiaru powietrza.
Wysmarować dobrze masłem drewnian± lub glinian± okr±gł± miseczkę z do¶ć płaskim dnem.
Wysypać miseczkę grubo (to ważne!) dodatkow± mak± kukurydzian±.
Włożyć wyrobione ciasto do miski i nieco przycisn±ć do dna. M±ka ma się przykleić do wierzchu i boków chleba. Wyrzucić okr±gły bochenek z miski na wysmarowan± masłem blachę do pieczenia. Przykryć natłuszczona foli± aluminiow± i pozostawić w cieple do wyro¶nięcia na jeszcze godzinę.
Po wyro¶nięciu wierzch posypany m±k± powinien popękać i w tym cały szyk, ma wygl±dać jak spękana od suszy afrykańska ziemia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spryskać go wod±. Wstawić chleb i piec ok. 40-50 min, aż będzie ciemnozłoty




jeszcze nie wszystkie przepisy wypróbowałam:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:20, 29 Wrz 2011    Temat postu:

O ja Cię Razz
Porób zdjęcia tym chlebkom i będzie idealnie na naszego bloga kulinarnego > [link widoczny dla zalogowanych] Smile Smile Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
divineme
PIERWSZE KROCZKI
PIERWSZE KROCZKI



Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:27, 29 Wrz 2011    Temat postu:

ok będę robić ale mój aparat nie robi za dobrych jako¶ciowo:( zoom jest do du...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:37, 29 Wrz 2011    Temat postu:

Ojojojojoj... ale wybór! Super, naprawdę Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Sk±d: Skierniewice

PostWysłany: Pi± 10:54, 30 Wrz 2011    Temat postu:

DIVINEME ... DZIĘKI !!! ale sie napaliłam na ten automat Very Happy niebawem rocznica ¶lubu Very Happy może mężastego uproszę Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 11:02, 30 Wrz 2011    Temat postu:

A mnie się marzy taka szkatułeczka na nici... oj jak bym chciała to mieć Razz

[link widoczny dla zalogowanych]

Już nawet sobie wypatrzyłam tak± na allegro, ale ostatnio tak szaleję z tymi zakupami, że w końcu m±ż mnie wymelduje RazzRazzRazz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ania mama Alicji dnia Pi± 11:04, 30 Wrz 2011, w cało¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Sk±d: Skierniewice

PostWysłany: Pi± 21:03, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Kochana, na rocznicę sobie zamów od męża Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 21:14, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Aaaaa! No i szkatułeczka będzie!!! Hihihihi, od faceta, ale nie od męża Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Agnieszka mama Oliwiera
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Sk±d: Skierniewice

PostWysłany: Pi± 21:29, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Ania mama Alicji napisał:
Aaaaa! No i szkatułeczka będzie!!! Hihihihi, od faceta, ale nie od męża Razz

Ania , czy Ty wiesz jak to zabrzmiało !!!!!!!!!!!! Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 21:35, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Hahahahaha, oj Aga... cóż za pomysł... Twisted Evil
Nic z tych rzeczy Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 21:40, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Hahahhahhahahaha szkatułeczka za króliczka Very HappyVery Happy
Od męża sobie zamów maszynę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Ania mama Alicji
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 716
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 21:44, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Hm... tylko ciekawe czego sobie zażyczy w zamian Twisted Evil Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Marta mama Nikusia
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 04 Wrz 2011
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pi± 21:49, 30 Wrz 2011    Temat postu:

Napewno nic co jest nieprzyjemne Razz Domy¶lam się,ze wręcz przeciwnie Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
divineme
PIERWSZE KROCZKI
PIERWSZE KROCZKI



Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:47, 02 PaĽ 2011    Temat postu:

odrobisz w naturze:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
Sylwia mama Amelki
SPOKO MAMU¦KI
SPOKO MAMU¦KI



Doł±czył: 10 Wrz 2011
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Sk±d: Nottingham

PostWysłany: Nie 21:07, 02 PaĽ 2011    Temat postu:

Ojej ale duzo przepisów! Normalnie jest w czym wybierac! Normalnie az oczoplasu dostalam, nie wiem który pierwszy piec!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.babylandia.fora.pl Strona Główna -> CO¦ DLA DOMU Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
IdĽ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin